Referentie
Cursus Notariaat

“Er wordt te weinig gerekend met pensioen”

Louis van Dooren, notaris en cursusorganisator

Louis van Dooren is notaris en sinds kort gepensioneerd. Hij organiseert al zo’n twintig jaar cursussen voor het notariaat. Hij vertelt waarom er onlangs een cursus over pensioen en echtscheiding op het programma stond. En waarom je dan vanzelf terecht komt bij Gerry Dietvorst.

Serieus geld
“Echtscheiding is natuurlijk dagelijks aan de orde in het notariaat. Pensioen is daar een belangrijk aspect van, maar ik denk dat de kennis over de relatie tussen die twee bij de gemiddelde notaris niet optimaal is. Pensioen wordt niet gevoeld als sexy onderwerp, terwijl het toch gaat over een aanzienlijk vermogen dat bij echtscheiding verdeeld moet worden. Datzelfde zie ik bij estateplanning. Ik denk dat ook daar te weinig wordt gerekend met pensioen.”

De wet en hoe je daar mee omgaat
‘Ja maar’ hoor je dan, ‘pensioen en echtscheiding zijn wettelijk toch behoorlijk geregeld?’ ”Inderdaad, maar er zijn nogal wat keuzemogelijkheden en uitzonderingssituaties die weinig bekend zijn, met forse financiële gevolgen. Daar zou je dus serieus bij stil moeten staan. En Gerry Dietvorst is iemand die dat doet.”

De plus van praktisch
“Gerry laat precies zien waar de valkuilen en keuzemogelijkheden zitten. Fiscaal, juridisch. De haken en ogen van het partnerpensioen, de voor en nadelen bij conversie, de specifieke situatie bij de DGA. Tegelijkertijd weet hij donders goed dat de cursist niet primair voor die theorie of analyse komt. Daarom besteedt hij vooral veel aandacht aan praktische oplossingen waar je als notaris niet meteen bij stil staat. Tips waarmee je het verschil maakt in je adviespraktijk. En dan nog wat: bij Gerry is het niet alleen de inhoud, maar ook de manier waarop. Geen gemurmel achter een bureau, hij loopt zo eens de zaal door, legt de vraagstelling voor, nodigt uit tot reactie. Daardoor blijft het hangen.”